Ben ik dan een mislukte kunstenaar?

Vandaag lukte het maar niet om iets te doen. Mijn hoofd zit vol met dingen die ik nog moet doen. Het voelt alsof ik vastgelijmd zit aan de bank of op mijn bed (nee, ik zit niet vastgelijmd aan een tafel. Misschien was dat zelfs beter geweest, haha.). Niks wil lukken momenteel.

Ik voel me schuldig, omdat ik weet dat mensen nog wachten op een reactie op een mailtje, een poster die ik zou maken, feedback waarvan het me maar niet lukt om die juist te verwerken. Wat eerst een leuke hobby was, voelt nu – vooral in tijden van geld schaarste bij de kunstenaar – als een ‘moetje’. ‘Dan zoek je toch wat anders?’ hoor ik je al denken. En dan is mijn antwoord: ‘Ja maar dat wil ik niet’ want ergens vind ik het kunstenaarschap (en alle 101 andere functies die je hebt als autonoom kunstenaar met een eigen bedrijf, denk aan vormgever, klantenservice, pakket inpak medewerker, materiaal besteller, content creator en ga zo maar door) wel leuk. 

Van to-do list tot weekplanner, uiteindelijk ben jezelf degene die ze zal moeten uitvoeren, en daar hik ik af en toe wat tegenaan. Is dat erg? Als je het mij persoonlijk vraagt zal ik denken ‘ja’ maar zeggen ‘nee’. Ik voel me ook nog geen mislukte kunstenaar, volgens mij pas ik helemaal in het stereotype beeld van het zijn van een kunstenaar. Chaotisch, sterke fascinatie, werkt hard om vervolgens bijna niks te bereiken, beetje gek, interessant en nog wel een paar.

Het stukje ‘werkt hard om vervolgens bijna niks mee te bereiken’ is natuurlijk niet helemaal waar, anders waren jullie deze tekst nooit aan het lezen, haha. De content creator, reclamemaker en communicatiemedewerker in mij is tevreden. Nu moet ik mezelf nog even op mijn to-do list aanwijzen, om vervolgens een succesvolle ondernemende kunstenaar te kunnen worden. 

Ik denk dat ik je over een paar weken weer spreek, kijken hoe de zaken dan zijn? 

Tot slot de motiverende quote van Chat-GPT: Neem de tijd om te reflecteren op wat echt belangrijk voor je is als kunstenaar en ondernemer. Stel realistische doelen en plan je taken en projecten zorgvuldig in, zodat je niet overweldigd raakt. Overweeg ook om ondersteuning te zoeken, of het nu gaat om hulp bij administratieve taken of het delen van werk met anderen, om de last te verlichten. Belangrijk is om je passie en plezier in je werk te behouden en te cultiveren, zodat je gemotiveerd blijft om je doelen na te streven.

Illustratie ‘Ben ik dan een mislukte kunstenaar???’, oktober 2023

Plaats een reactie

Over Meij
Een afbeelding van Evie

“Tekenen doe ik al zo lang ik mij kan herinneren. Het specialiseren in materialen en technieken begon zo rond mijn 14de en is een proces dat nog altijd doorgaat. Sinds 2019 verkoop ik producten van mijn eigen illustraties. Wat begon als een kleinschalige kaartverkoop op een kerstmarkt, is uitgegroeid tot een succesvol jong bedrijf: Illustraties van Meij. Met veel plezier illustreer ik in opdracht van particulieren en zakelijke klanten. Daarnaast maak ik eigen werk, werk ik samen met andere kunstenaars en breid ik mijn productenlijn steeds verder uit.”

Maak een website of blog op WordPress.com